Sgraffito

Delavnica poslikave keramike – SGRAFFITO

Vabim vas na spremljevalni program državne razstave keramičnih skulptur »Tudi mi bi goreli« – delavnico poslikave keramičnih izdelkov – sgraffito.

ponedeljek, 23. 10. 2017, od 16. do 18. ure in
torek, 24. 10. 2017, od 16. do 18. ure

Lončarski atelje Bernhard, Mencingerjeva hiša, CKŽ 2, Krško

Kaj sploh je sgraffito
Sgraffito ali vrezanka (ital. sgraffiare – spraskati, ostrgati) je dekorativna slikarska tehnika, znana predvsem v stavbarstvu. Prvi so jo začeli uporabljati pred šestimi tisočletji v antičnem Egiptu. A sgraffito je priljubljena tudi v drugih vejah likovne umetnosti. Pogosto se jo uporablja ravno pri poslikavi keramičnih izdelkov (vaz, skodelic, pladnjev, ploščic za talne ali stenske obloge). V mnogočem spominja na grafiko, čeprav v tem primeru ne gre za odtiskovanje matrice.

Potek delavnice
Valjane glinene plošče (črna glina) bomo izrezali v obliki dlani in naredili luknjice za obešalo. Premazali jih bomo z belim slipom (tekočo glino). Ko bo naša »dlan« primerno posušena, se bomo lotili risanja oz. vrezovanja. Lahko boste naredili geometrične, abstraktne ali kakšne druge vzorce, lahko pa tudi upodobite živali, cvetlice, predmete ali kaj drugega.
Materiale in orodje priskrbimo mi. Predznanje ni potrebno. Veselje do risanja in ustvarjanja pa je dobrodošlo.
Mentorica bo oblikovalka keramike Stanka Hrastelj.

Malo drugačna razstava
Izdelke bomo posušili in spekli v električni peči za keramiko. In že bodo pripravljeni za obešanje in razstavo. A tu bomo dodali malo kreativnosti … S poslikanimi izdelki bomo »oblekli« kovinsko konstrukcijo v obliki hišice (višina 170 cm). Ta bo od otvoritve – v petek, 3. 11. 2017, do decembra stala v atriju Mencingerjeve hiše v Krškem. Potem boste izdelke odnesli domov in z njimi morda okrasili novoletno drevesce …

Cena delavnice
Dvodnevna udeležba 20 eur
Enodnevna udeležba 15 eur
Za člane KUD Liber je delavnica brezplačna.

Prijave
Prijavite se lahko do sobote, 21. 10. 2017, na kud.liber@gmail.com.