Solnica

Zgodilo se je nekaj, kar vam bo za vedno spremenilo življenje!

Obožujem take fatalne naslove 🙂

Tanja iz Maribora mi je na FB pisala, da bi rada imela solnice. Lepe. Vprašala je, če bi ji lahko tudi okrasil. In tuhtam, kaj bi pasalo na njih in evuala. Spomnim se ene ful zanimive tehnike, reče se ji mocha diffusion. Menda zaradi tega, ker so uporabljali tobakove liste, ki delujejo pomešani s tekočino kislo. Enivej. Ker pač nimam te začimbe, sem pač uporabil kis. Deluje.

Postopek – solnica izdelaj se

Ok. Malo moram opisat postopek, za tiste, ki jih to zanima (vsi drugi preskočite ta odstavek in nadaljujte s točko #2). Lederhard izdelek pomočiš v slip (3-5 sekund), v mojem primeru bel in vzameš ven. Površina je precej vlažna. To hočemo. Da bo solnica lepa se mora površina šajnat, beri svetit. Zdej pa. Predhodno sem pripravil tisto mocho in da bo difužn, sem pol žličke koloranta (rdeče barvilo za keramiko – probal sem tudi s črnim železovim oksidom – super!) pomešal z nekje 50 ml kisa. Ta pocensekga, rdečega vinskega. Fajn premešaš in gremo. Da ne zakompliciram preveč, skratka. Vzameš ven in se s konico čopiča dotakneš površine. V momentu se zgodi čudež. Solnica je okrašena. Ratali so taki lepi makovi cvetovi. To je za probat.

Točka #2 – to je točka dva. Hehehe

Ta točka vsebuje zgolj napotek k branju Postopka 🙂

Video

Poglej si še spodnji video, kako je ratala solnica. Sori. To ni solnica. To je vaza. Heheh. Ful zanimivo in ful se da eksperimentirat. Tu se tudi vidi, kako pride železov oksid. Tud se lepo vidi, kako lahko zaj….š. Tanja, mislim, da ti bo solnica všeč. Cena za tebe bo 15 evrosov po komadu.

Lp
Borut

 

Tu pa je še par fotk